Pączki lwowskie

Składniki

  • 30 dag mięsa z pieczonego kurczaka (wegetarianie mogą zastąpić mięso proteiną sojową, uprzednio zalaną esencjonalnym rosołem z kostki, a po napęcznieniu odciśniętą)
  • 20 dag pieczarek
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 wczorajsza kajzerka
  • 1-2 cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • 3 dag drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

By przygotować ciasto drożdżowe wszystkie składniki po­winny być ciepłe.

Przesiać mąkę.

Pozostałą margarynę stopić na małym ogniu.

Z kilku łyżek mleka, mąki, cukru i drożdży przy­gotować zaczyn i odstawić w ciepłe miej­sce.

Kiedy zaczyn urośnie, wlać go do pozostałej mąki, dodać jajka i stopiony tłuszcz oraz tyle mleka, aby powstało dość luźne ciasto.

Energicznie wyrabiać do chwili, gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia.

Odstawić w ciepłe miej­sce do wyrośnięcia.

Cebulę drobno posie­kać i zeszklić na łyżce margaryny.

Pieczarki oczyścić, poszatkować i dodać do cebuli.

Podlać dwoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości.

Bułkę namo­czyć w letniej wodzie (można do tego celu użyć także mleka lub rosołu z kostki), a gdy napęcznieje – dobrze odcisnąć.

Mięso od­dzielić od kości i przepuścić przez maszyn­kę razem z cebulą, pieczarkami, zieleniną i pokruszoną bułką.

Wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto roz­wałkować na stolnicy i szklanką wykrawać krążki.

Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę nadzienia, zawijać i formować niewielkie kulki.

Ułożyć na wysypanej mą­ką stolnicy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Smażyć na złoty kolor (jak zwykłe pączki) w głębokim tłuszczu.

Po­dawać zamiast pasztecików z czystą zupą w filiżankach: barszczykiem, pomidorową, grzybową czy bulionem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *