Ozorki w galarecie

Składniki

  • 50-60 dag ozorków cielęcych lub wieprzowych
  • porcja włoszczyzny bez kapusty
  • 1 pomidor
  • jajo ugotowane na twardo
  • 2 białka
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • 1 łyżka stołowa żelatyny
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ozorki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką, zalać na godzinę zimną wodą.

Wyciąć gruczoły ślinowe i wypłukać.

Ozorki włożyć do gorącej wody z włoszczyzną, posolić i gotować do miękkości.

Wyjąć z wywaru i włożyć do zimnej wody.

Po przestudzeniu obrać ze skóry i pokroić w skośne plastry.

Wywar przecedzić przez gęste sito.

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i kiedy napęcznieje, rozpuścić w gorącym wywarze, dodać białka i sok z cytryny.

Zagotować, mieszając energicznie trzepaczką.

Następnie wywar przecedzić na sicie przez lnianą ściereczkę, doprawić.

Pokrojone ozorki ułożyć na półmisku, przybrać zielonym groszkiem, jajem, pomidorem, natką pietruszki i zalać tężejącą galaretką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *