Składniki
- 3 jaja
- mały kawałek ugotowanego schabu lub kurczaka
- 3 pieczarki posiekane
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
- 2 łyżki obgotowanej zielonej fasolki, pokrajanej w cienkie ukośne paski
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka utartego selera
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 szklanka rosołu lub wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki przyprawy maggi
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Połączyć składniki sosu, gotować aż będzie gęsty, kilkakrotnie mieszając-trzymać w cieple.
Jaja wymieszać z pieczarkami, jarzynami i posiekanym mięsem, doprawić solą i pieprzem.
Masę jajową podzielić na dwie porcje.
Smażyć omlety z obu stron w rozgrzanym oleju na małym ogniu.
Podawać polane gorącym sosem z bułeczkami lub że świeżym białym pieczywem.
Ostatnio moja mama zrobiła coś prawie identycznego, bardzo smaczne 🙂