Omlet z kiełbasą

Składniki

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag żółtego sera
  • 20 dag kiełbasy
  • łyżka masła
  • keczup
  • szczypiorek
  • sól

Przygotowanie

Jajka myjemy i wbijamy do miski. Ciągle mieszając, wlewamy mleko i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto powinno być dość rzadkie, jak naleśnikowe.

Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek myjemy i siekamy.

Na patelni roztapiamy masło (uważając, by się nie zrumieniło), chochlą wlewamy część ciasta. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu.

Gdy omlet zrumieni się z jednej strony, przewracamy go i połowę powierzchni posypujemy startym serem. Składamy na pół i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy kleksami keczupu i szczypiorkiem, tworząc uśmiechniętą brodatą buzię.

Omlet będzie pulchniejszy, jeśli najpierw białka ubijemy na sztywną pianę i dopiero wówczas dodamy do ciasta, delikatnie mieszając. Wtedy możemy zrezygnować z proszku do pieczenia.

Omlet przewracamy bardzo ostrożnie, bo łatwo można go uszkodzić.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *