Składniki
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 25 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag żółtego sera
- 20 dag kiełbasy
- łyżka masła
- keczup
- szczypiorek
- sól
Przygotowanie
Jajka myjemy i wbijamy do miski. Ciągle mieszając, wlewamy mleko i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto powinno być dość rzadkie, jak naleśnikowe.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek myjemy i siekamy.
Na patelni roztapiamy masło (uważając, by się nie zrumieniło), chochlą wlewamy część ciasta. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu.
Gdy omlet zrumieni się z jednej strony, przewracamy go i połowę powierzchni posypujemy startym serem. Składamy na pół i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy kleksami keczupu i szczypiorkiem, tworząc uśmiechniętą brodatą buzię.
Omlet będzie pulchniejszy, jeśli najpierw białka ubijemy na sztywną pianę i dopiero wówczas dodamy do ciasta, delikatnie mieszając. Wtedy możemy zrezygnować z proszku do pieczenia.
Omlet przewracamy bardzo ostrożnie, bo łatwo można go uszkodzić.