Składniki
- 5 jajek
- 3 małe pomidory
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 100 g cebuli
- 100 g słoniny
- 1 pęczek szczypiorku
- 5 łyżek mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Słoninę pokroić na małe kostki i wysmażyć na patelni aż stanie się chrupka.
Ziemniaki pokroić w plasterki i rozłożyć je równomiernie na słoninie.
Opiec je z obu stron na złoty kolor.
Cebulę pokroić na cienkie talarki i dodać do ziemniaków.
Wszystko zapiec.
W misce roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, dodać soli, pieprzu i wylać na ziemniaki tak, by zakryły je równomierną warstwą.
Niech jajka zetną sie przy niskiej temperaturze.
Pomidory pokroić na plasterki, szczypiorek posiekać i udekorować omlet.