Omlet wiejski z pomidorami

Składniki

  • 5 jajek
  • 3 małe pomidory
  • 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g cebuli
  • 100 g słoniny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Słoninę pokroić na małe kostki i wysmażyć na patelni aż stanie się chrupka.

Ziemniaki pokroić w plasterki i rozłożyć je równomiernie na słoninie.

Opiec je z obu stron na złoty kolor.

Cebulę pokroić na cienkie talarki i dodać do ziemniaków.

Wszystko zapiec.

W misce roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, dodać soli, pieprzu i wylać na ziemniaki tak, by zakryły je równomierną warstwą.

Niech jajka zetną sie przy niskiej temperaturze.

Pomidory pokroić na plasterki, szczypiorek posiekać i udekorować omlet.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *