Omlet po profesorsku

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 10 dag szynki lub wędzonego boczku
  • 2 pory (tylko jasne części)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
  • sól
  • mielona ostra papryka lub pieprz

Przygotowanie

Pory oczyścić i pokroić w półkrążki, węd­linę pokroić w niewielką kostkę.

Ze­szklić razem na oliwie.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Dodać do porów z bocz­kiem i smażyć 2-3 minuty, stale mieszając.

Żółtka utrzeć z przyprawami i posiekaną zieleniną.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Wymieszać z żółtkami i za­lać uduszone jarzynki z boczkiem.

Smażyć dwie minuty, a następnie wstawić do na­grzanego piekarnika (180-200°C) na 15 minut.

Wegetarianie zamiast boczku mogą wy­korzystać pieczarki.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *