Składniki
- 4 jajka
- 4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 10 dag szynki lub wędzonego boczku
- 2 pory (tylko jasne części)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
- sól
- mielona ostra papryka lub pieprz
Przygotowanie
Pory oczyścić i pokroić w półkrążki, wędlinę pokroić w niewielką kostkę.
Zeszklić razem na oliwie.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do porów z boczkiem i smażyć 2-3 minuty, stale mieszając.
Żółtka utrzeć z przyprawami i posiekaną zieleniną.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Wymieszać z żółtkami i zalać uduszone jarzynki z boczkiem.
Smażyć dwie minuty, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 15 minut.
Wegetarianie zamiast boczku mogą wykorzystać pieczarki.