Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 125 g mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 125 ml (1/8 l) mleka
- 125 ml (1/8 l) śmietanki kremówki
Na nadzienie:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- sól
- słodka papryka w proszku
- curry w proszku
- łyżka mąki pszennej
- 20 g sklarowanego masła
- 6-8 łyżek białego wina
- 150 g gęstej, bardzo tłustej śmietany
- 2 banany
- 40 g sklarowanego masła
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, solą oraz śmietanką kremówką i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić mniej więcej na 30 minut.
Filety z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ściereczką i pokroić w cienkie paski. Natrzeć je solą, papryką i curry, na koniec oprószyć mąką.
Na patelni roztopić sklarowane masło. Kawałki kurczaka obsmażyć ze wszystkich stron około 3 minut. Dolać białe wino i gotować jeszcze 5 minut, często mieszając. Dodać gęstą, tłustą śmietanę. Doprawić do smaku solą, papryką i curry.
Banany obrać i pokroić w plasterki, dodać do mięsa i przez chwilę podgrzewać. Przygotowane nadzienie wstawić do ciepłego piekarnika.
Na teflonowej patelni (średnica 24 cm) rozgrzać trochę sklarowanego wcześniej masła. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną masła). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 7 naleśników.
Na połowę każdego naleśnika nałożyć 1-2 łyżki nadzienia, przykryć drugą połową.
Naleśniki można udekorować liśćmi sałat frisée i radicchio i posypać szczypiorkiem.