Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1 białko
- około 1 szklanki mleka z wodą (pół szklanki mleka i pół szklanki wody)
- sól
- trochę gałki muszkatołowej
- pół łyżki oleju słonecznikowego
Na farsz:
- 10 dag gotowanego lub pieczonego zmielonego mięsa (wołowe, chude wieprzowe, mięso z królika, z drobiu)
- trochę startego na proszek majeranku
- sól
- pieprz
- pół małej namoczonej w mleku i nie odciśniętej bułki
Przygotowanie
Z podanych składników przyrządzić ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodać trochę oleju słonecznikowego, wówczas nie przylega ono do patelni. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować farsz: do zmielonego mięsa dodać namoczoną bułkę i przyprawy, dokładnie całość wymieszać. Naleśniki smarować farszem, zawijać. Przed podaniem nie obsmażać, lecz ciasno ułożyć na teflonowej patelni, przykryć i podgrzać na słabym ogniu.