Naleśniki z mięsem

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 białko
  • około 1 szklanki mleka z wodą (pół szklanki mleka i pół szklanki wody)
  • sól
  • trochę gałki muszkatołowej
  • pół łyżki oleju słonecznikowego

Na farsz:

  • 10 dag gotowanego lub pieczonego zmielonego mięsa (wołowe, chude wieprzowe, mięso z królika, z drobiu)
  • trochę startego na proszek majeranku
  • sól
  • pieprz
  • pół małej namoczonej w mleku i nie odciśniętej bułki

Przygotowanie

Z podanych składników przyrządzić ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodać trochę oleju słonecznikowego, wówczas nie przylega ono do patelni. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotować farsz: do zmielonego mięsa dodać namoczoną bułkę i przyprawy, dokładnie całość wymieszać. Naleśniki smarować farszem, zawijać. Przed podaniem nie obsmażać, lecz ciasno ułożyć na teflonowej patelni, przykryć i podgrzać na słabym ogniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *