Naleśniki z cebulą i boczkiem

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 125 ml (1/8 l) mleka
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody mineralnej
  • sól
  • łyżeczka tartego majeranku

Na nadzienie:

  • 500 g cebuli warzywnej
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, śmietanką i wodą mineralną, domieszać sól oraz majeranek i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Cebulę obrać, przekroić na połowy i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w wąskie paski. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek z cebulką, doprawić solą i pieprzem. Nadzienie odstawić w ciepłe miejsce.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika na drugą stronę natłuścić patelnię odrobiną oleju). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5 naleśników.

Na usmażonych naleśnikach rozsmarować nadzienie, naleśniki zrolować i od razu podawać.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *