Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 120 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 125 ml (1/8 l) mleka
- 125 ml śmietanki kremówki
- 100 ml wody mineralnej
- sól
- łyżeczka tartego majeranku
Na nadzienie:
- 500 g cebuli warzywnej
- 200 g boczku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, śmietanką i wodą mineralną, domieszać sól oraz majeranek i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.
Cebulę obrać, przekroić na połowy i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w wąskie paski. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek z cebulką, doprawić solą i pieprzem. Nadzienie odstawić w ciepłe miejsce.
Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika na drugą stronę natłuścić patelnię odrobiną oleju). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5 naleśników.
Na usmażonych naleśnikach rozsmarować nadzienie, naleśniki zrolować i od razu podawać.