Naleśniki po bolońsku

Składniki

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 70 g mąki gryczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego (wedle upodobania)
  • około 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • olej lub masło do smażenia

Nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml czerwonego wina
  • 100 ml wywaru wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • zmielony pieprz

Przygotowanie

Możemy urozmaicać dodatki do naleśników tak jak składniki pizzy, np. smarując placki sosem pomidorowym doprawionym szynką świeżym serem kozim, plasterkami grzybków, cebulą Na naleśniku wszystko jest dobre.

Mieszamy oba rodzaje mąki w dużym naczyniu i robimy ciasto, na końcu dodajemy oliwę lub olej. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.

Obieramy i drobno kroimy cebulę, następnie podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu w garnku z oliwą z oliwek. Gdy stanie się miękka i przezroczysta, dodajemy mięso i dalej smażymy, często mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy i czerwone wino, posypujemy solą i pieprzem, dobrze mieszamy. Podgrzewamy lekko 2-3 minuty, następnie dolewamy wywar wołowy i, mieszając, zostawiamy na ogniu, aż powstanie gęsty sos.

Smażymy 4 naleśniki na średniej wielkości patelni beztłuszczowej pokrytej olejem lub masłem. Gotowe naleśniki kładziemy jeden na drugim i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Podgrzewamy piekarnik do 200°C.

Układamy naleśniki na płycie pokrytej papierem do pieczenia i nanosimy na nie grubą warstwę sosu bolońskiego, zostawiając puste brzegi ciasta. Posypujemy mozzarellą i oregano, następnie wstawiamy naleśniki na 2-3 minuty do piekarnika, aby dobrzeje podgrzać i stopić ser. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Dla 4 osób.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *