Naleśniki kokosowe z kurczakiem i warzywami

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 170 g mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 320 ml mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka brązowego cukru (trzcinowego)

Na nadzienie:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 180 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • pęczek cebulki dymki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • curry w proszku

Ponadto:

  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę na ciasto przesiać przez sito do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, domieszać wiórki kokosowe, sól oraz cukier i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 30 minut.

Filety z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ściereczką i pokroić w delikatne paseczki.

Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (ewentualnie opłukać i osuszyć ściereczką) i pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasadę ogonka i pestki oraz białe wewnętrzne ścianki. Następnie umyć, osączyć i pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości około centymetra.

Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną pierś kurczaka, od czasu do czasu mieszając. Dodać plasterki pieczarek i podsmażyć, doprawić do smaku solą i curry. Potem dodać jeszcze paprykę i cebulkę, razem smażyć 5 minut. Nadzienie wstawić do ciepłego piekarnika.

Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać niepełną łyżkę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Naleśnik usmażyć z obu stron na złoty kolor (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oleju). Wstawić do ciepłego piekarnika. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5 naleśników.

Na połowie każdego naleśnika ułożyć nadzienie, przykryć drugą połową. Naleśniki podawać ciepłe.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *