Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 170 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 320 ml mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- płaska łyżeczka soli
- łyżka brązowego cukru (trzcinowego)
Na nadzienie:
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 180 g pieczarek
- czerwona papryka
- pęczek cebulki dymki
- 2 łyżki oleju
- sól
- curry w proszku
Ponadto:
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
Mąkę na ciasto przesiać przez sito do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, domieszać wiórki kokosowe, sól oraz cukier i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 30 minut.
Filety z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ściereczką i pokroić w delikatne paseczki.
Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (ewentualnie opłukać i osuszyć ściereczką) i pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasadę ogonka i pestki oraz białe wewnętrzne ścianki. Następnie umyć, osączyć i pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości około centymetra.
Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną pierś kurczaka, od czasu do czasu mieszając. Dodać plasterki pieczarek i podsmażyć, doprawić do smaku solą i curry. Potem dodać jeszcze paprykę i cebulkę, razem smażyć 5 minut. Nadzienie wstawić do ciepłego piekarnika.
Na teflonowej patelni (średnica 28 cm) rozgrzać niepełną łyżkę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Naleśnik usmażyć z obu stron na złoty kolor (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oleju). Wstawić do ciepłego piekarnika. Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 5 naleśników.
Na połowie każdego naleśnika ułożyć nadzienie, przykryć drugą połową. Naleśniki podawać ciepłe.