Nadziewane kotlety mielone

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa wołowo wieprzowego
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • białko
  • cebula
  • 6 plasterków (o grubości 0,5 cm każdy) sera salami
  • masło
  • mielona, słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • podłużna cebula przekrojona na 4 części
  • tarta bułka i mąka krupczatka do panierowania

Przygotowanie

Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oleju, nie dopuszczając, by się zrumieniła. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Z plasterków sera zdejmujemy otoczkę, każdy plasterek smarujemy z obu stron masłem, oprószamy papryką, wstawiamy do lodówki. Do rozmoczonej tartej bułki dodajemy cebulę, jajko, białko, przyprawy i mięso. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na równe części. Z każdej porcji mięsa formujemy szeroki płat. do środka wkładamy wychłodzony ser, otaczamy mięsem, panierujemy, dokładnie dociskając, w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką i wstawiamy na 30 min lub nieco dłużej do lodówki. Na rozgrzanym, tzw. głębokim tłuszczu, smażymy kotlety, po bokach patelni rozkładamy ćwiartki cebuli (powinna się zrumienić, jak mięso). Zrumienione przykrywamy i trzymamy w cieple ok. 15 min. Podajemy z ziemniakami puree, nakryte ćwiartką usmażonej cebuli oraz z sezonową surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *