Musaka z kuchni rumuńskiej

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg pomidorów
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • szklanka rosołu
  • 3/4 szklanki oleju
  • oliwa lub olej do formy

Przygotowanie

Rozgrzać patelnię, wlać olej.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i usmażyć na gorącym tłuszczu, wyłożyć na sitko, odstawić.

Cebulę pokroić w plastry, usmażyć na oleju pozo­stałym po smażeniu ziemniaków.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w plastry.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać warstwami: ziemniaki, mięso, po­midory.

Całość zalać rosołem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do tem­peratury 200°C, zapiekać 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *