Musaka

Składniki

(8 porcji)

  • 700 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 3 szklanki sosu Mornay
  • 2  szklanki pomidorów (drobno pokrojonych)
  • 1 szklanka tartego sera Cheddar
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 2  bakłażany (po 550 g każdy)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3  łyżki czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Rozgrzać masło.

Dodać cebulę i czosnek.

Zeszklić.

Dodać mięso jagnięce.

Przyrumienić.

Dodać pomidory, 1 1/2 łyżeczki soli i przyprawy.

Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

Rozmieszać mąkę z winem.

Wlać do sosu i gotować na małym ogniu do zagęszczenia.

Przepołowić wzdłuż bakłażany.

Pokroić w poprzek na plastry o grubości 1 cm.

Natrzeć masłem i posypać pozostałą solą.

Piec przez 4 minuty w piekarniku.

W natłuszczonej brytfannie (30 x 18 x 5 cm) ułożyć warstwami: bakłażany, mięso, posypać serem.

Czynności powtórzyć.

Polać sosem Mornay.

Piec w temperaturze 180°C przez 35 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *