Składniki
(8 porcji)
- 700 g mielonego mięsa jagnięcego
- 3 szklanki sosu Mornay
- 2 szklanki pomidorów (drobno pokrojonych)
- 1 szklanka tartego sera Cheddar
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 bakłażany (po 550 g każdy)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
Rozgrzać masło.
Dodać cebulę i czosnek.
Zeszklić.
Dodać mięso jagnięce.
Przyrumienić.
Dodać pomidory, 1 1/2 łyżeczki soli i przyprawy.
Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Rozmieszać mąkę z winem.
Wlać do sosu i gotować na małym ogniu do zagęszczenia.
Przepołowić wzdłuż bakłażany.
Pokroić w poprzek na plastry o grubości 1 cm.
Natrzeć masłem i posypać pozostałą solą.
Piec przez 4 minuty w piekarniku.
W natłuszczonej brytfannie (30 x 18 x 5 cm) ułożyć warstwami: bakłażany, mięso, posypać serem.
Czynności powtórzyć.
Polać sosem Mornay.
Piec w temperaturze 180°C przez 35 minut.