Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- 10 średnich pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1/2 szklanki oleju
- 20 dag żółtego sera
- bułka tarta i mąka pszenna do panierki
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
- przyprawy: łyżeczka soli, ok. 2 łyżeczek tzatziki, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka
- pomidor i ogórek do dekoracji
Przygotowanie
Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.
Pieczarki i cebule kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy i mielimy w maszynce. Możemy zagęścić bułką tartą. Dodajemy sól, doprawiamy do smaku pieprzem, oregano i przyprawą do kurczaka. Mieszamy z mięsem.
Ser kroimy w smukłe słupki długości ok. 15 cm. Obtaczamy cienką warstwą masy mięsnej i panierujemy w bułce wymieszanej z mąką w stosunku 1:1. Smażymy na złoty kolor.
Z majonezu, śmietany i przyprawy tzatziki ucieramy sos. Gorące paluszki podajemy zamoczone w sosie. Dekorujemy ogórkiem i pomidorem.