Mięsne paluszki z sosem

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju
  • 20 dag żółtego sera
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka
  • przyprawy: łyżeczka soli, ok. 2 łyżeczek tzatziki, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka
  • pomidor i ogórek do dekoracji

Przygotowanie

Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce.

Pieczarki i cebule kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy i mielimy w maszynce. Możemy zagęścić bułką tartą. Dodajemy sól, doprawiamy do smaku pieprzem, oregano i przyprawą do kurczaka. Mieszamy z mięsem.

Ser kroimy w smukłe słupki długości ok. 15 cm. Obtaczamy cienką warstwą masy mięsnej i panierujemy w bułce wymieszanej z mąką w stosunku 1:1. Smażymy na złoty kolor.

Z majonezu, śmietany i przyprawy tzatziki ucieramy sos. Gorące paluszki podajemy zamoczone w sosie. Dekorujemy ogórkiem i pomidorem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *