Mięsko po roztoczańsku

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego pokrojonego w kostkę
  • 1-2 cebule
  • 1-2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 1/4 dużego lub 1/2 małego selera korzeniowego
  • rosół z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, bazylia)
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz lub mielona papryka

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Lekko natrzeć solą i pieprzem, przykryć folią spo­żywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.

Następnie obtoczyć w prze­sianej mące i obrumienić na tłuszczu. Ce­bulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłusz­czu. Jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z du­żymi otworami albo cienko poszatkować.

Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i razem z jarzynami dodać do cebuli i przez chwilę smażyć, stale mieszając – jarzynki powinny zmięknąć i stać się przezroczyste.

Dodać mięso, wymieszać, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Zalać rosołem wymieszanym z koncentratem po­midorowym tak, aby płyn zakrył mięso. Doprawić do smaku.

Wstawić do nagrza­nego piekarnika (180°C) i piec do miękko­ści (1 – 1 1/2 godziny). W przypadku użycia kostki sojowej pieczenie trwa dużo krócej – do 40 minut.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *