Składniki
- 50 dag mięsa wieprzowego lub wołowego pokrojonego w kostkę
- 1-2 cebule
- 1-2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 1/4 dużego lub 1/2 małego selera korzeniowego
- rosół z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, majeranek, bazylia)
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- sól, pieprz lub mielona papryka
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i dobrze wymieszać. Lekko natrzeć solą i pieprzem, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Następnie obtoczyć w przesianej mące i obrumienić na tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Jarzynki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami albo cienko poszatkować.
Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i razem z jarzynami dodać do cebuli i przez chwilę smażyć, stale mieszając – jarzynki powinny zmięknąć i stać się przezroczyste.
Dodać mięso, wymieszać, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Zalać rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym tak, aby płyn zakrył mięso. Doprawić do smaku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec do miękkości (1 – 1 1/2 godziny). W przypadku użycia kostki sojowej pieczenie trwa dużo krócej – do 40 minut.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.