Składniki
- 50 dag mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- cebula
- 4 połówki suszonych pomidorów
- po 3 łyżki zielonych i czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- łyżka kaparów
- filecik anchois
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
- 6-8 łyżek bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie
Cebulę posiekać, sparzyć na sicie, przelewając wrzątkiem, osączyć. Suszone pomidory, oliwki i kapary pokroić na kawałki. Anchois rozetrzeć.
Kajzerkę namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Mielone mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną kajzerką, anchois. Dodać pomidory, oliwki oraz kapary. Wsypać posiekaną bazylię i parmezan. Doprawić roztartym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Z masy mięsnej formować nieduże owalne kotlety. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 8-10 minut z każdej strony. Można podawać z pokrojoną w plastry i smażoną lub grillowaną cukinią.