Mielone kotleciki z oliwkami

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • cebula
  • 4 połówki suszonych pomidorów
  • po 3 łyżki zielonych i czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżka kaparów
  • filecik anchois
  • 2-3 łyżki posiekanej bazylii
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Cebulę posiekać, sparzyć na sicie, przelewając wrzątkiem, osączyć. Suszone pomidory, oliwki i kapary pokroić na kawałki. Anchois rozetrzeć.

Kajzerkę namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Mielone mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną kajzerką, anchois. Dodać pomidory, oliwki oraz kapary. Wsypać posiekaną bazylię i parmezan. Doprawić roztartym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrobić.

Z masy mięsnej formować nieduże owalne kotlety. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 8-10 minut z każdej strony. Można podawać z pokrojoną w plastry i smażoną lub grillowaną cukinią.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *