Marynowane piersi kaczki

Składniki

  • piersi kaczki (ok. 900 g)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomarańcze
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego drobno posiekanego imbiru
  • łyżka miodu
  • po 1/4 łyżeczki przyprawy chińskiej ?pięć smaków” i mielonego jałowca
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 krople oleju sezamowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

Marynata:

  • kieliszek koniaku
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie

Piersi kaczki myjemy, osuszamy, układamy w salaterce. Dokładnie mieszamy koniak, otartą skórkę z cytryny i ocet, polewamy tym mięso, przykrywamy i stawiamy na 40-60 minut w chłodnym miejscu.

Przygotowujemy sos: w rondelku topimy łyżeczka masła, wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, mieszając. Posypujemy jałowcem, chińską przyprawą, dodajemy miód i imbir, wlewamy wyciśnięty z pomarańczy sok i wino i mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy. Na patelni topimy masło, smażymy piersi kaczki po 7-8 minut z każdej strony. Usmażone piersi dzielimy na 4 porcje, każdą nacinamy (nie do końca) w cienkie plastry, ponownie układamy na patelni, skrapiamy olejem sezamowym i chwile podgrzewamy. Do sosu wlewamy rozrobioną z łyżką zimnej przegotowanej wody mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Porcje kaczki układamy na ogrzanym półmisku, polewamy sosem, obkładamy frytkami. Podajemy z duszoną czerwoną kapustą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *