Składniki
- piersi kaczki (ok. 900 g)
- 2 czerwone cebule
- 2 pomarańcze
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżego drobno posiekanego imbiru
- łyżka miodu
- po 1/4 łyżeczki przyprawy chińskiej ?pięć smaków” i mielonego jałowca
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 2-3 krople oleju sezamowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
Marynata:
- kieliszek koniaku
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie
Piersi kaczki myjemy, osuszamy, układamy w salaterce. Dokładnie mieszamy koniak, otartą skórkę z cytryny i ocet, polewamy tym mięso, przykrywamy i stawiamy na 40-60 minut w chłodnym miejscu.
Przygotowujemy sos: w rondelku topimy łyżeczka masła, wrzucamy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, mieszając. Posypujemy jałowcem, chińską przyprawą, dodajemy miód i imbir, wlewamy wyciśnięty z pomarańczy sok i wino i mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, przykrywamy. Na patelni topimy masło, smażymy piersi kaczki po 7-8 minut z każdej strony. Usmażone piersi dzielimy na 4 porcje, każdą nacinamy (nie do końca) w cienkie plastry, ponownie układamy na patelni, skrapiamy olejem sezamowym i chwile podgrzewamy. Do sosu wlewamy rozrobioną z łyżką zimnej przegotowanej wody mąkę ziemniaczaną i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Porcje kaczki układamy na ogrzanym półmisku, polewamy sosem, obkładamy frytkami. Podajemy z duszoną czerwoną kapustą.