Lwowskie zrazy

Składniki

  • 4 filety z piersi indyka lub kurczaka (około 50 dag)
  • 10 dag kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 1 kostka rosołowa (grzybowa, warzywna, drobiowa, ziołowa)
  • 10 dag gotowanej szynki (może być drobiowa)
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 3 łyżki margaryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego estragonu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Filety lekko rozbić, skropić sokiem z cyt­ryny, oprószyć solą, pieprzem i estragonem, odstawić na pół godziny. Kaszę ugo­tować na sypko w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, dobrze odsączyć.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kaszę i dobrze wymieszać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, dodać do kaszy razem z żółtkami i posiekaną natką, wymieszać na jednolitą masę i do­prawić do smaku solą i pieprzem.

Farsz rozłożyć na filetach i zwinąć w ruloniki, związać czystą grubą nitką bawełnianą lub lnianą. Obtaczać w przesianej mące i ob­smażyć na złoty kolor na reszcie tłuszczu.

Podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Śmietanę lekko ubić z koncentratem, doprawić i dodać do mięsa, kiedy będzie miękkie. Podgrzać, nie dopu­szczając do wrzenia.

Najlepiej podawać z ziemniakami tłuczonymi lub puree.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *