Składniki
- 4 filety z piersi indyka lub kurczaka (około 50 dag)
- 10 dag kaszy gryczanej (1 torebka)
- 1 kostka rosołowa (grzybowa, warzywna, drobiowa, ziołowa)
- 10 dag gotowanej szynki (może być drobiowa)
- 1-2 cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 3 łyżki margaryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka mielonego estragonu
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Filety lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i estragonem, odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, dobrze odsączyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kaszę i dobrze wymieszać. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, dodać do kaszy razem z żółtkami i posiekaną natką, wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz rozłożyć na filetach i zwinąć w ruloniki, związać czystą grubą nitką bawełnianą lub lnianą. Obtaczać w przesianej mące i obsmażyć na złoty kolor na reszcie tłuszczu.
Podlać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Śmietanę lekko ubić z koncentratem, doprawić i dodać do mięsa, kiedy będzie miękkie. Podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia.
Najlepiej podawać z ziemniakami tłuczonymi lub puree.