Składniki
- 8 kawałków wafla (10×15 cm)
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 2 duże, winne jabłka
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta (czubek noża) chili
- masło
- 3 jajka i tarta bułka do panierowania
- olej i smalec (pół na pół) do smażenia
Przygotowanie
Jabłka obieramy w całości, każde kroimy na 4. w miarę grube, krążki, usuwamy gniazda nasienne, lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, odstawiamy do wychłodzenia. Wafle rozkładamy na desce. Mielone mięso łączymy z jajkami i przyprawami (powinno być pikantne, o wyraźnym smaku). Dzielimy na 4 równe części, rozkładamy na waflach, do każdej wciskamy 2 krążki podsmażonych jabłek, całość przykrywamy drugim waflem. Tak przygotowane porcje panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dwukrotnie przewracamy każdorazowo smażąc przez ok. 2 min. Gotowe kotlety przekładamy do wygrzanego żaroodpornego naczynia, na każdy wkładamy ?orzeszek” masła, przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10 min. Podajemy z ziemniakami, smażonymi jabłkami i z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.