Luksusowe kotlety mielone

Składniki

  • 8 kawałków wafla (10×15 cm)
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 duże, winne jabłka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta (czubek noża) chili
  • masło
  • 3 jajka i tarta bułka do panierowania
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia

Przygotowanie

Jabłka obieramy w całości, każde kroimy na 4. w miarę grube, krążki, usuwamy gniazda nasienne, lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, odstawiamy do wychłodzenia. Wafle rozkładamy na desce. Mielone mięso łączymy z jajkami i przyprawami (powinno być pikantne, o wyraźnym smaku). Dzielimy na 4 równe części, rozkładamy na waflach, do każdej wciskamy 2 krążki podsmażonych jabłek, całość przykrywamy drugim waflem. Tak przygotowane porcje panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dwukrotnie przewracamy każdorazowo smażąc przez ok. 2 min. Gotowe kotlety przekładamy do wygrzanego żaroodpornego naczynia, na każdy wkładamy ?orzeszek” masła, przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10 min. Podajemy z ziemniakami, smażonymi jabłkami i z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *