Kuropatwy z truflami

Składniki

  • 4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki
  • 40 g białych trufli
  • 4 grzanki z pszennego chleba
  • 8 plasterków tłustej surowej szynki
  • 40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki
  • 2 gałązki szałwii
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki koniaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii; następnie popieprzyć i posolić po wierzchu.

Każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi.

Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu.

Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C.

Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki.

Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki.

Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Kuropatwy podawać- na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *