Składniki
- 4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki
- 40 g białych trufli
- 4 grzanki z pszennego chleba
- 8 plasterków tłustej surowej szynki
- 40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki
- 2 gałązki szałwii
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki koniaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii; następnie popieprzyć i posolić po wierzchu.
Każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi.
Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu.
Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C.
Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki.
Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki.
Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Kuropatwy podawać- na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli.