Kuropatwy pieczone

Składniki

  • 4 młode kuropatwy
  • 25 dag słoniny
  • kilka łyżek rosołu i śmietany
  • łyżka masła lub margaryny
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Młode kuropatwy poznaje się po żółtych nóżkach, czarnym dziobie i giętkiej kości piersiowej: stare mają dziób białawy nóżki – zielonkawe, a kość piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare kuropatwy można użyć do duszenia.

Oskubane i opalone kuropatwy wypatroszyć, wymyć i nasolić.

Do każdej tuszki włożyć po pęczku dobrze wypłukanej szałwii.

Zawinąć je w plastry słoniny i obwiązać nicią.

Ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem lub margaryną i upiec w nagrzanym piekarniku (około 45 minut).

Po upieczeniu wyjąć szałwię, do powstałego sosu dodać kilka łyżek rosołu i śmietany.

Częścią sosu skropić kuropatwy, resztę przelać do sosjerki.

Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *