Składniki
- 2 łyżki oleju jadalnego
- 1 kurczak bez kostek, pokrajany w kawałki
- 1 kg szpinaku, obranego i wypłukanego
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka sporządzonego z proszku
Przygotowanie
Kawałki kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą zrumienione ze wszystkich stron.
Dodać 1 i 1/2 łyżeczki soli, wlaę wodę i dusić na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Włożyć szpinak do garnka ze stopionym masłem, posolić, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Dokładnie odcedzić szpinak, osączyć kurczaka z oleju, wymieszać mleko z kawałkami mięsa i ze szpinakiem.
Podgrzać na małym ogniu do wrzenia, kilkakrotnie mieszając.
Podawać z ziemniakami puree i mieszaną sałatką.