Kurczak ze szpinakiem

Składniki

  • 2 łyżki oleju jadalnego
  • 1 kurczak bez kostek, pokrajany w kawałki
  • 1 kg szpinaku, obranego i wypłukanego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka sporządzonego z proszku

Przygotowanie

Kawałki kurczaka smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą zrumienione ze wszystkich stron.

Dodać 1 i 1/2 łyżeczki soli, wlaę wodę i dusić na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie.

Włożyć szpinak do garnka ze stopionym masłem, posolić, i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Dokładnie odcedzić szpinak, osączyć kurczaka z oleju, wymieszać mleko z kawałkami mięsa i ze szpinakiem.

Podgrzać na małym ogniu do wrzenia, kilkakrotnie mieszając.

Podawać z ziemniakami puree i mieszaną sałatką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *