Kurczak ze śliwkami

Składniki

  • 1 kurczak
  • 1/4 kg śliwek
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek octu winnego
  • 40 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kurczaka umyć i podzielić na ćwiartki.

Natrzeć kawałki kurczaka solą, pieprzem i przyprawami.

W rondelku rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka na złocisty kolor.

Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i szybko posmażyć.

Podlać mięso szklanką wody i przykryte dusić do miękkości.

Śliwki umyć, wypestkować i połowę dodać do duszącego się mięsa.

Przyprawić mięso cynamonem i miodem.

Włożyć resztę śliwek i podgrzewać potrawę jeszcze 10 minut.

Na koniec można jeszcze zaostrzyć potrawę dodając kieliszek octu winnego.

Kurczaka przed podaniem udekorować owocami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *