Składniki
- 1 kurczak
- 1/4 kg śliwek
- 1 cebula
- 1 kieliszek octu winnego
- 40 dag masła
- 3 łyżki miodu
- cynamon
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kurczaka umyć i podzielić na ćwiartki.
Natrzeć kawałki kurczaka solą, pieprzem i przyprawami.
W rondelku rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka na złocisty kolor.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i szybko posmażyć.
Podlać mięso szklanką wody i przykryte dusić do miękkości.
Śliwki umyć, wypestkować i połowę dodać do duszącego się mięsa.
Przyprawić mięso cynamonem i miodem.
Włożyć resztę śliwek i podgrzewać potrawę jeszcze 10 minut.
Na koniec można jeszcze zaostrzyć potrawę dodając kieliszek octu winnego.
Kurczaka przed podaniem udekorować owocami.