Kurczak z ryżem

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 25dag ryżu
  • 1 średnia cebula
  • po jednej małej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 pomidor
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki
  • 2 łyżki masła
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ugotować ryż wg przepisu. Odlać na sitko i pozostawić aż ocieknie.

Cebulę drobno posiekać.

Papryki przepołowić, wydrążyć, opłukać i pokroić w paski.

Pomidora obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki.

Obrać czosnek.

Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć filety i smażyć 5 minut.

Wycisnąć w prasce czosnek i dodać do filetów, po czym przyprawić solą i pieprzem oraz papryką.

Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.

Na patelni roztopić masło.

Dodać cebulę i paski papryki, podsmażyć przez 5min. na średnim ogniu, mieszając.

Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.

Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut na małym ogniu.

Natkę posiekać i posypać nią potrawę tuż przed podaniem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *