Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 25dag ryżu
- 1 średnia cebula
- po jednej małej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 pomidor
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki średnio ostrej papryki
- 2 łyżki masła
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ugotować ryż wg przepisu. Odlać na sitko i pozostawić aż ocieknie.
Cebulę drobno posiekać.
Papryki przepołowić, wydrążyć, opłukać i pokroić w paski.
Pomidora obrać ze skórki i pokroić na grube kawałki.
Obrać czosnek.
Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć filety i smażyć 5 minut.
Wycisnąć w prasce czosnek i dodać do filetów, po czym przyprawić solą i pieprzem oraz papryką.
Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu.
Na patelni roztopić masło.
Dodać cebulę i paski papryki, podsmażyć przez 5min. na średnim ogniu, mieszając.
Dodać ryż i kawałki pomidora, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Filety ułożyć na ryżu, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut na małym ogniu.
Natkę posiekać i posypać nią potrawę tuż przed podaniem.