Kurczak z pieczarkami duszony w winie

Składniki

  • 1 kurczak
  • 500 g pieczarek
  • 250 g białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera
  • 1 marchewka
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 125 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g mąki
  • 3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na 2/3 masła i 2/3 oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę.

W międzyczasie kurczaka podzielić na 6-8 części, które oprószyć mąką i przełożyć na patelnię.

Gdy kurczak nabierze złotego koloru wlać wino i trzymać na ogniu do momentu, aż odparuje, wówczas dodać goździki, cynamon oraz pomidory.

Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Pozostawić na małym ogniu.

Na reszcie tłuszczu obsmażyć pokrojone pieczarki, które oprószyć solą i wrzucić do kurczaka pod koniec duszenia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *