Składniki
- 1 kurczak
- 500 g pieczarek
- 250 g białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 łodyga selera
- 1 marchewka
- 500 g pomidorów z puszki
- 125 g masła
- 3 łyżki oliwy
- 100 g mąki
- 3 goździki
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na 2/3 masła i 2/3 oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, seler oraz marchewkę.
W międzyczasie kurczaka podzielić na 6-8 części, które oprószyć mąką i przełożyć na patelnię.
Gdy kurczak nabierze złotego koloru wlać wino i trzymać na ogniu do momentu, aż odparuje, wówczas dodać goździki, cynamon oraz pomidory.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na małym ogniu.
Na reszcie tłuszczu obsmażyć pokrojone pieczarki, które oprószyć solą i wrzucić do kurczaka pod koniec duszenia.