Kurczak z papryką

Składniki

  • 2  kurczaki (podzielone na 8 porcji)
  • 1 łyżka papryki
  • 2 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Zmieszać mąkę z przyprawami.

Kurczaki umyć i obtoczyć je w mące z przyprawami.

W dużym rondlu rozgrzać olej i przyrumienić kurczaki.

Dodać wywar.

Dusić na małym ogniu przez 40 minut.

Wyjąć kurczaki (nie dopuścić do ich ostudzenia).

Do rondla wlać śmietanę.

Rozmieszać i wolno gotować jeszcze 5 minut.

Polać kurczaki sosem.

Podawać z makaronem polanym masłem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *