Składniki
- 4 kawałki kurczaka (dowolne)
- 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
- 2 duże, kwaskowe jabłka
- 1 /2 szklanki soku jabłkowego
- cytryna
- szczypta majeranku
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej
Przygotowanie
Przygotowane porcje kurczaka natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce.
Śliwki zalać sokiem jabłkowym, z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Wychłodzone porcje kurczaka smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przełożyć do rondla z grubym spodem, oprószyć skórką otartą z cytryny, dodać śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły i obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytryny jabłka.
Rondel szczelnie przykryć, dusić, aż mięso będzie miękkie.
Porcje przełożyć na wygrzany półmisek, ustawić w cieple.
Sos przetrzeć przez sito, gdy trzeba, lekko doprawić do smaku.
Ciepłe mięso zalać częścią gorącego sosu, pozostały podawać w sosjerce.
Danie smakuje doskonale z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą skropioną sosem jogurtowym.