Kurczak z owocami

Składniki

  • 4 kawałki kurczaka (dowolne)
  • 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
  • 2 duże, kwaskowe jabłka
  • 1 /2 szklanki soku jabłkowego
  • cytryna
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej

Przygotowanie

Przygotowane porcje kurczaka natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na 10 minut w chłodne miej­sce.

Śliwki zalać sokiem jabłkowym, z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Wychłodzone porcje kurcza­ka smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przełożyć do rondla z grubym spodem, oprószyć skórką otartą z cytryny, dodać śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły i obrane, pozbawione gniazd na­siennych, pokrojone w cząstki i skropione sokiem z cytry­ny jabłka.

Rondel szczelnie przykryć, dusić, aż mię­so będzie miękkie.

Porcje przełożyć na wygrzany pół­misek, ustawić w cieple.

Sos przetrzeć przez sito, gdy trzeba, lekko doprawić do smaku.

Ciepłe mięso zalać częścią gorącego sosu, pozostały podawać w sosjerce.

Danie smakuje doskonale z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą skropioną sosem jogurtowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *