Składniki
- podwójny filet z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżka bazylii
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
Filety myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy mięso i obsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy kukurydzę razem z zalewą i wlewamy około 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodajemy mieloną paprykę oraz bazylię – rozkruszamy w palcach.
Dusimy, aż odparuje około 1/3 płynu. Dodajemy śmietanę, solimy, mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.
Kiedyś moja żona zrobiła kurczaka z kukurydzą. Uważam,że jest to ciekawe połączenie – kurczak i kukurydza bardzo dobrze smakują razem. Takie danie jest sycące. Chętnie zjadłbym to jeszcze raz.