Kurczak z kukurydzą

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • łyżka bazylii
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Filety myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy mięso i obsmażamy 3-4 minuty. Dodajemy kukurydzę razem z zalewą i wlewamy około 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dodajemy mieloną paprykę oraz bazylię – rozkruszamy w palcach.

Dusimy, aż odparuje około 1/3 płynu. Dodajemy śmietanę, solimy, mieszamy i dusimy jeszcze około 5 minut.

1 Comment

  1. Enter

    Kiedyś moja żona zrobiła kurczaka z kukurydzą. Uważam,że jest to ciekawe połączenie – kurczak i kukurydza bardzo dobrze smakują razem. Takie danie jest sycące. Chętnie zjadłbym to jeszcze raz.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *