Składniki
- 1 kurczak (ok. 1 kg)
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- po 1-2 gałązki świeżego rozmarynu, szałwii i tymianku
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy lub dobrego oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć (wewnątrz i z zewnątrz) sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka włożyć gałązki ziół. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać i wymieszać z połową oliwy. Na dno brytfanny wlać resztę oliwy, ułożyć kurczaka i posmarować go masą czosnkową. Przykryć w miarę szczelnie folią aluminiową lub włożyć w rękaw foliowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Podawać najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków z ziołami lub frytek. Smakuje także na zimno.