Kurczak w ziołach

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1 kg)
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • po 1-2 gałązki świeżego rozmarynu, szałwii i tymianku
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy lub dobrego oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć (wewnątrz i z zewnątrz) sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do środka włożyć gałązki ziół. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać i wymieszać z połową oliwy. Na dno brytfanny wlać resztę oliwy, ułożyć kurczaka i posmarować go masą czosnkową. Przykryć w miarę szczelnie folią aluminiową lub włożyć w rękaw foliowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Podawać najlepiej z dodatkiem pieczonych ziemniaków z ziołami lub frytek. Smakuje także na zimno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *