Kurczak w winnej galarecie

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • duża kiść dorodnych winogron (mogą być ciemne)
  • 1 l wody

Galareta

  • 2 szklanki przecedzonego rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • łyżka octu winnego
  • 2 kopiaste łyżeczki zmielonej żelatyny
  • listki winogron lub świeżej melisy

Przygotowanie

Mięso zalewamy wodą, gdy się zagotuje, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, całość gotujemy, aż zmięknie. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. gdy napęcznieje, rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącego rosołu, cały czas mieszając. Dokładnie rozpuszczoną łączymy z winem, octem winnym i pozostałym, ciepłym rosołem i od razu wylewamy na spód wychłodzonej salaterki na wysokość centymetra, wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 min, by stężała. Na galarecie układamy (miejsce przy miejscu) winogrona, ponownie zalewamy galaretą w takiej ilości, by przykryła dokładnie owoce, i kolejny raz wstawiamy do lodówki. Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na warstwie stężonej galarety, zalewamy pozostałą galaretą i trzymamy w lodówce nawet przez kilka godzin. Podajemy pokrojoną w zgrabne romby, na okrągłym półmisku, którego brzegi otaczamy listkami winogron lub melisy, boki galarety otaczamy wianuszkiem owoców.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *