Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- porcja włoszczyzny (bez kapusty)
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- duża kiść dorodnych winogron (mogą być ciemne)
- 1 l wody
Galareta
- 2 szklanki przecedzonego rosołu z kurczaka
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- łyżka octu winnego
- 2 kopiaste łyżeczki zmielonej żelatyny
- listki winogron lub świeżej melisy
Przygotowanie
Mięso zalewamy wodą, gdy się zagotuje, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, całość gotujemy, aż zmięknie. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy galaretę: żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. gdy napęcznieje, rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącego rosołu, cały czas mieszając. Dokładnie rozpuszczoną łączymy z winem, octem winnym i pozostałym, ciepłym rosołem i od razu wylewamy na spód wychłodzonej salaterki na wysokość centymetra, wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 min, by stężała. Na galarecie układamy (miejsce przy miejscu) winogrona, ponownie zalewamy galaretą w takiej ilości, by przykryła dokładnie owoce, i kolejny raz wstawiamy do lodówki. Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, rozkładamy na warstwie stężonej galarety, zalewamy pozostałą galaretą i trzymamy w lodówce nawet przez kilka godzin. Podajemy pokrojoną w zgrabne romby, na okrągłym półmisku, którego brzegi otaczamy listkami winogron lub melisy, boki galarety otaczamy wianuszkiem owoców.