Składniki
- 4 porcje kurczaka
- paczka mrożonych warzyw (koniecznie z brukselką)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
- 3 ziarna jałowca, zmiażdżone w moździerzu
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej i łyżka czystego smalcu (pół na pół)
Przygotowanie
Przygotowane porcje mięsa natrzeć mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przełożyć do rondla z grubym dnem.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki się zeszklą, dodać warzywa i trzymać kilka minut na ogniu, często mieszając.
Gdy warzywa puszczą sok i zaczną się rumienić, przełożyć je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka, podlać kilkoma łyżkami wody.
Do potrawy dodać keczup i curry, całość szczelnie przykryć i dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Sosu nie powinno być zbyt dużo, gdy trzeba, zagęścić go śmietaną połączoną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawić do smaku.
Podawać z grubym makaronem lub kładzionymi kluskami.