Kurczak w warzywach

Składniki

  • 4 porcje kurczaka
  • paczka mrożonych warzyw (koniecznie z brukselką)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 3 ziarna jałowca, zmiażdżone w moździerzu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej i łyżka czystego smalcu (pół na pół)

Przygotowanie

Przygotowane porcje mięsa natrzeć mieszanką soli, pieprzu i jałowca, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.

Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ru­mieniąc z obu stron, przełożyć do rondla z grubym dnem.

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, gdy składniki się zeszklą, dodać warzywa i trzymać kil­ka minut na ogniu, często mieszając.

Gdy warzywa pusz­czą sok i zaczną się rumienić, przełożyć je do rondla, układając na wierzchu usmażonego kurczaka, podlać kilkoma łyżkami wody.

Do potrawy dodać ke­czup i curry, całość szczelnie przykryć i dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Sosu nie po­winno być zbyt dużo, gdy trzeba, zagęścić go śmie­taną połączoną z mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą i doprawić do smaku.

Podawać z grubym makaro­nem lub kładzionymi kluskami.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *