Składniki
- kurczak średniej wielkości
- 75 dag zielonych winogron
- 6 dag masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki soli
- mielony biały pieprz
Przygotowanie
Sprawionego, dokładnie umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kuchennym kurczaka kroimy na cztery części. Każdą porcję mięsa dokładnie nacieramy solą wymieszaną z białym pieprzem.
Winogrona myjemy, osuszamy i wyciskamy sok. Przecedzamy.
Masło roztapiamy na patelni i obsmażamy kawałki kurczaka ze wszystkich stron, aż się zrumienią na jasnozłoty kolor.
Razem z masłem, na którym się smażyły, przekładamy kawałki kurczaka do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (w temperaturze 180 °C) ok. godziny (aż mięso będzie miękkie). Od czasu do czasu podlewamy sokiem z winogron. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Do sosu z pieczenia mięsa możemy dodać 3/4 małego kubka śmietany, szklankę bulionu, drobno posiekaną cebulę, ewentualnie przyprawy do smaku i zagotować, aż sos zgęstnieje. Sosem polewamy upieczone kawałki kurczaka.