Składniki
- 6 porcji kurczaka
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
- 1 łyżka mąki
- oliwa
Sos:
- kostka (25 dag) masła
- 3 duże ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 duża, drobno posiekana cebula
- 1 filiżanka chudego rosołu lub wywaru z jarzyn
- 4 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 kopiasta łyżka cukru
- 2 kopiaste łyżki domowych, bezcukrowych powideł ze śliwek lub agrestu
Przygotowanie
Porcje kurczaka podzielić na mniejsze kawałki.
Przyprawę wymieszać z mąką w proporcji pół na pół, przełożyć do foliowego woreczka, włożyć do środka małe porcje kurczaka i potrząsać, tak by każdy kawałek był dokładnie obtoczony przyprawą.
Odłożyć w chłodne miejsce.
Przygotowanie sosu: do dużego rondla dać całe masło, gdy się rozpuści, wrzucić czosnek i cebulę i zasmażyć, często mieszając.
Gdy cebula się zeszkli, dodać pozostałe składniki sosu, zagotować, cały czas mieszając.
Gdy trzeba, doprawić do smaku.
Na głębokiej patelni, w tzw. dużym tłuszczu, smażyć porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do rondla z sosem i trzymać pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, przyprawionym delikatnie imbirem oraz z zieloną sałatą.