Kurczak w sosie meksykańskim

Składniki

  • 6 porcji kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
  • 1 łyżka mąki
  • oliwa

Sos:

  • kostka (25 dag) masła
  • 3 duże ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 1 filiżanka chudego rosołu lub wywaru z jarzyn
  • 4 łyżki ostrego keczupu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • 2 kopiaste łyżki domowych, bezcukrowych powideł ze śliwek lub agrestu

Przygotowanie

Porcje kurczaka podzielić na mniejsze kawałki.

Przyprawę wymieszać z mąką w proporcji pół na pół, przełożyć do foliowego woreczka, włożyć do środka małe porcje kur­czaka i potrząsać, tak by każdy kawałek był dokładnie obtoczony przyprawą.

Odłożyć w chłodne miejsce.

Przygotowanie sosu: do dużego rondla dać całe ma­sło, gdy się rozpuści, wrzucić czosnek i cebulę i zasmażyć, często mieszając.

Gdy cebula się zeszkli, dodać pozostałe składniki sosu, zagotować, cały czas mieszając.

Gdy trzeba, doprawić do smaku.

Na głębokiej patelni, w tzw. dużym tłuszczu, smażyć porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron, przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do rondla z sosem i trzymać pod przykryciem na niewiel­kim ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, przyprawionym de­likatnie imbirem oraz z zieloną sałatą.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *