Kurczak w pomidorach

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 5 twardych pomidorów
  • 2 papryki
  • 3 łyżki śmietany
  • koncentrat pomidorowy
  • włoszczyzna do rosołu ( marchewka, pietruszka, kawałek selera, biała część pora)
  • przyprawy

Przygotowanie

Pomidory i papryki sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Udka z kurczaka gotować z przyprawami i z małą włoszczyzną w wodzie, (tak długo, aż tylko warzywa będą miękkie).

Następnie mięso podzielić na kawałki.

Do naczynia żaroodpornego wsypać pokrojone pomidory i paprykę, a na nie kawałki mięsa.

Zalać to wszystko bulionem, w którym gotowały się udka, połączonym z koncentrat pomidorowy.

Wstawić do piekarnika i trzymać około 1 godziny w temperaturze 200°C, aż woda wyparuje i potrawka zgęstnieje.

Można pod koniec zagęścić dodatkowo śmietaną.

Bulion można zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie, a ten od gotowania udek, podać z makaronem lub wykorzystać jako bazę do innej zupy.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *