Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 5 twardych pomidorów
- 2 papryki
- 3 łyżki śmietany
- koncentrat pomidorowy
- włoszczyzna do rosołu ( marchewka, pietruszka, kawałek selera, biała część pora)
- przyprawy
Przygotowanie
Pomidory i papryki sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Udka z kurczaka gotować z przyprawami i z małą włoszczyzną w wodzie, (tak długo, aż tylko warzywa będą miękkie).
Następnie mięso podzielić na kawałki.
Do naczynia żaroodpornego wsypać pokrojone pomidory i paprykę, a na nie kawałki mięsa.
Zalać to wszystko bulionem, w którym gotowały się udka, połączonym z koncentrat pomidorowy.
Wstawić do piekarnika i trzymać około 1 godziny w temperaturze 200°C, aż woda wyparuje i potrawka zgęstnieje.
Można pod koniec zagęścić dodatkowo śmietaną.
Bulion można zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie, a ten od gotowania udek, podać z makaronem lub wykorzystać jako bazę do innej zupy.