Kurczak w marynacie

Składniki

  • piersi z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku (do natarcia)
  • 1 limonka

Marynata:

  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżka chilli ostra
  • 1 łyżka pieprz ziarnisty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 oleju słonecznikowego
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa starta

Przygotowanie

Składniki na marynatę zmiksować w malakserze.

Piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na pół.

Do miski wlać gorącej wody i wycisnąć sok z limonki, włożyć do tego piersi na około 5 minut.

Służy to do tego, aby pierś była twardsza na zewnątrz, natomiast w środku zachowała soczystość.

Pokroić czosnek drobniutko lub przecisnąć przez praskę.

Natrzeć nim kurczaka bardzo dobrze.

Następnie natrzeć piersi marynatą.

1 Comment

  1. Katia

    A mi się strasznie spodobał pomysł ostatnio dodawania herbaty do gotowania. Zainspirowałam się tym wpisem http://klub.dilmah.pl/blog/2011/07/21/gotujemy-na-herbacie-1/ i stworzyłam sałatkę z kurczakiem w sosie herbacianym 🙂

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *