Składniki
- piersi z kurczaka
- 6 ząbków czosnku (do natarcia)
- 1 limonka
Marynata:
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka chilli ostra
- 1 łyżka pieprz ziarnisty
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 oleju słonecznikowego
- tymianek
- gałka muszkatołowa starta
Przygotowanie
Składniki na marynatę zmiksować w malakserze.
Piersi kurczaka można przekroić wzdłuż na pół.
Do miski wlać gorącej wody i wycisnąć sok z limonki, włożyć do tego piersi na około 5 minut.
Służy to do tego, aby pierś była twardsza na zewnątrz, natomiast w środku zachowała soczystość.
Pokroić czosnek drobniutko lub przecisnąć przez praskę.
Natrzeć nim kurczaka bardzo dobrze.
Następnie natrzeć piersi marynatą.
A mi się strasznie spodobał pomysł ostatnio dodawania herbaty do gotowania. Zainspirowałam się tym wpisem http://klub.dilmah.pl/blog/2011/07/21/gotujemy-na-herbacie-1/ i stworzyłam sałatkę z kurczakiem w sosie herbacianym 🙂