Kurczak po stanisławowsku

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do nasmarowania blachy

Przygotowanie

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć so­kiem z cytryny oraz solą, pieprzem i imbirem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę albo przetrzeć przez sito, wymieszać z cebulą.

Nadziać kurczaka i spiąć wykałaczkami.

Wstawić do nagrza­nego piekarnika (220 °C) i piec około 30 minut, często obracając tak, aby kurczak przyrumienił się ze wszystkich stron.

Pod­lać połową szklanki wody, zmniejszyć tem­peraturę do 180°C i piec do miękkości (łącznie około 1 1/2 godziny).

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *