Składniki
- 1 duży kurczak
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 1-2 cebule
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- tłuszcz do nasmarowania blachy
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i imbirem, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę albo przetrzeć przez sito, wymieszać z cebulą.
Nadziać kurczaka i spiąć wykałaczkami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 °C) i piec około 30 minut, często obracając tak, aby kurczak przyrumienił się ze wszystkich stron.
Podlać połową szklanki wody, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec do miękkości (łącznie około 1 1/2 godziny).