Kurczak po polinezyjsku

Składniki

  • 1 kg świeżego kurczaka (podzielonego na 8 porcji)
  • 1 1/4 szklanki brzoskwiń (pokrojonych w plasterki)
  • 1  szklanka soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2  łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

Zmieszać mąkę z solą i papryką.

Natrzeć kurczaka.

Rozgrzać tłuszcz w dużym rondlu.

Podsmażyć na nim kurczaka, aż przyrumieni się ze wszystkich stron.

Wymieszać w misce sok pomarańczowy, cukier, ocet, bazylię i gałkę muszkatołowa.

Dodać do kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu 35-40 minut do zmięknięcia mięsa.

Dodać brzoskwinie.

Dusić jeszcze 5 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *