Składniki
- 1 kg świeżego kurczaka (podzielonego na 8 porcji)
- 1 1/4 szklanki brzoskwiń (pokrojonych w plasterki)
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
Zmieszać mąkę z solą i papryką.
Natrzeć kurczaka.
Rozgrzać tłuszcz w dużym rondlu.
Podsmażyć na nim kurczaka, aż przyrumieni się ze wszystkich stron.
Wymieszać w misce sok pomarańczowy, cukier, ocet, bazylię i gałkę muszkatołowa.
Dodać do kurczaka, przykryć i dusić na małym ogniu 35-40 minut do zmięknięcia mięsa.
Dodać brzoskwinie.
Dusić jeszcze 5 minut.