Składniki
- 1 kurczak (1,2 kg)
- 3 duże grejpfruty
- 1- 2 cebule (najlepiej czerwone)
- 1 duży strąk czerwonej papryki
- 2- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy lub margaryny
- pieprz cayenne lub mielona ostra papryka
- garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, melisa)
- sól
Przygotowanie
Z grejpfrutów dokładnie wycisnąć sok (można w sokowirówce).
Kurczaka umyć i pokroić na ósemki, ułożyć w salaterce i zalać sokiem.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia kawałki kurczaka wyjąć z marynaty (marynatę zachować), natrzeć solą i papryką, odstawić na godzinę, a następnie obrumienić z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do kurczaka i zalać grejpfrutową zalewą, dusić na niewielkim ogniu do miękkości.
Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę i dobrze wymieszać.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.