Kurczak po książęcu

Składniki

  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • 3 duże grejpfruty
  • 1- 2 cebule (najlepiej czerwone)
  • 1 duży strąk czerwonej papryki
  • 2- 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub margaryny
  • pieprz cayenne lub mielona ostra papryka
  • garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, melisa)
  • sól

Przygotowanie

Z grejpfrutów dokładnie wycisnąć sok (można w sokowirówce).

Kurczaka umyć i pokroić na ósemki, ułożyć w salater­ce i zalać sokiem.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a naj­lepiej na całą noc.

Następnego dnia kawałki kurczaka wyjąć z marynaty (marynatę za­chować), natrzeć solą i papryką, odsta­wić na godzinę, a następnie obrumienić z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.

Cebulę pokroić w kostkę, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posie­kać, dodać do kurczaka i zalać grejpfrutową zalewą, dusić na niewielkim ogniu do mięk­kości.

Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę i dobrze wymieszać.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *