Składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 10 dag fasolki (zielona i żółta)
- 4 duże pomidory
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 papryki kolorowe
- 2 torebki ryżu
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Marynata:
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki miodu
- papryka ostra
- oregano
- tabasco
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, kilka kropel tabasco, miód i ketchup.
Wszystko wymieszać i odstawić na godzinę.
W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w paseczki.
Cukinię w talarki, fasolkę na mniejsze kawałki.
Duże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przełożyć do salaterek o dowolnym kształcie, ugniatając łyżką z góry.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kurczaka, podsmażyć przez chwilę, aż się zrumieni.
Następnie wrzucać kolejno w niewielkich odstępach czasowych: fasolkę, cebulę, paprykę, cukinię i na koniec – pomidory, które po chwili utworzą pyszny sos.
Doprawić jeszcze oreganem, tabasco, papryką i pieprzem, aby danie było lekko pikantne.
Pod koniec duszenia, jak już wszystkie warzywa będą gotowe do spożycia, dodać pomidorki koktajlowe i podgrzewać jeszcze chwilkę.