Kurczak po królewsku

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 10 dag fasolki (zielona i żółta)
  • 4 duże pomidory
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 papryki kolorowe
  • 2 torebki ryżu
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Marynata:

  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • papryka ostra
  • oregano
  • tabasco
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, kilka kropel tabasco, miód i ketchup.

Wszystko wymieszać i odstawić na godzinę.

W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w paseczki.

Cukinię w talarki, fasolkę na mniejsze kawałki.

Duże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu przełożyć do salaterek o dowolnym kształcie, ugniatając łyżką z góry.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kurczaka, podsmażyć przez chwilę, aż się zrumieni.

Następnie wrzucać kolejno w niewielkich odstępach czasowych: fasolkę, cebulę, paprykę, cukinię i na koniec – pomidory, które po chwili utworzą pyszny sos.

Doprawić jeszcze oreganem, tabasco, papryką i pieprzem, aby danie było lekko pikantne.

Pod koniec duszenia, jak już wszystkie warzywa będą gotowe do spożycia, dodać pomidorki koktajlowe i podgrzewać jeszcze chwilkę.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *