Składniki
- 1/2 pieczonego kurczaka
- 2 duże ogórki ? węże „
- 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- mielony imbir
- warzywna przyprawa typu vegeta
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, kolendra)
- sól
- pieprz (może być ziołowy)
Przygotowanie
Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oliwy, ocet winny, przyprawę do zup, cukier, szczyptę imbiru i szczyptę pieprzu.
Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Ogórki obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z oliwą i szczyptą przyprawy warzywnej, ułożyć dekoracyjnie na półmisku, posypując zieleniną.
Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty i ułożyć na ogórkach, polać marynatą.
Można przybrać gałązkami zieleniny.
Podawać z pieczywem.