Kurczak po konstancińsku

Składniki

  • 1/2 pieczonego kurczaka
  • 2 duże ogórki ? węże „
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • mielony imbir
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek, kolendra)
  • sól
  • pieprz (może być ziołowy)

Przygotowanie

Przygotować marynatę: wymieszać 2 ły­żki oliwy, ocet winny, przyprawę do zup, cukier, szczyptę imbiru i szczyptę pieprzu.

Mięso kurczaka oddzielić od kości, pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą.

Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Ogórki obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z oli­wą i szczyptą przyprawy warzywnej, uło­żyć dekoracyjnie na półmisku, posypując zieleniną.

Kawałki kurczaka wyjąć z ma­rynaty i ułożyć na ogórkach, polać mary­natą.

Można przybrać gałązkami zieleniny.

Podawać z pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *