Kurczak po cygańsku

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 0,4 kg mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 słodka czerwona papryka w proszku
  • 1 kostka rosołowa
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Kurczaka porcjować i włożyć do garnka z wodą.

Gotować z kostką rosołową.

Po 15 minutach obgotowanego kurczaka włożyć na patelnie na rozgrzany olej.

Podpiec z wszystkich stron, dolać trochę wody i przykryć przykrywką.

W między czasie zrobić ciasto, mąkę wymieszać z wodą, dodać pieprz i wyrobić.

Wyrobione ciasto podzielić na 4 części i wałkować tak, aby placek zmieścił się nam na patelni.

Podczas smażenia kurczaka posypać solą i ziołami prowansalskimi.

Po 20 minutach położyć placek na kurczaka, dolać trochę wody i położyć przykrywkę.

Po 3 minutach placek obrócić na drugą stronę i poczekać kolejne 3 minuty.

Po 3 minutach to samo zrobić z kolejnymi plackami.

W między czasie zrobić sos.

Wymieszać trochę wody z solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Po zrobieniu placków ściągnąć kurczaka.

Dodać sos na patelnie.

Doprowadzić do wrzenia i polać nim kurczaka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *