Składniki
- 1 cały kurczak
- 0,4 kg mąki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 słodka czerwona papryka w proszku
- 1 kostka rosołowa
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie
Kurczaka porcjować i włożyć do garnka z wodą.
Gotować z kostką rosołową.
Po 15 minutach obgotowanego kurczaka włożyć na patelnie na rozgrzany olej.
Podpiec z wszystkich stron, dolać trochę wody i przykryć przykrywką.
W między czasie zrobić ciasto, mąkę wymieszać z wodą, dodać pieprz i wyrobić.
Wyrobione ciasto podzielić na 4 części i wałkować tak, aby placek zmieścił się nam na patelni.
Podczas smażenia kurczaka posypać solą i ziołami prowansalskimi.
Po 20 minutach położyć placek na kurczaka, dolać trochę wody i położyć przykrywkę.
Po 3 minutach placek obrócić na drugą stronę i poczekać kolejne 3 minuty.
Po 3 minutach to samo zrobić z kolejnymi plackami.
W między czasie zrobić sos.
Wymieszać trochę wody z solą, pieprzem, czerwoną papryką i dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Po zrobieniu placków ściągnąć kurczaka.
Dodać sos na patelnie.
Doprowadzić do wrzenia i polać nim kurczaka.