Kurczak nadziewany orzechami

Składniki

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 100 g słoniny
  • marchewka
  • duża cebula
  • gałązka świeżego tymianku
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3 łyżki masła

Farsz:

  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g wątróbki z kurczaka
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki koniaku
  • 50 g czerstwego pszennego chleba bez skórki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Przygotowanie

Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i sokiem z cytryny, zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu. Schłodzoną mocno słoninę kroimy na cieniutkie plasterki, obraną marchewkę i cebulę w kostkę.

Przygotowujemy farsz: umyte rodzynki zalewamy koniakiem, a chleb mlekiem i zostawiamy na kilka minut. Wątróbkę siekamy, łączymy z odciśniętym chlebem, osączonymi rodzynkami, orzechami, solą i pieprzem, wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy masę. Nadziewamy kurczaka, zaszywamy, owijamy plasterkami słoniny, owiązujemy nitką. Aromatyczny bukiet (tymianek, pietruszkę, liść laurowy) owiązujemy gazą. W brytfannie topimy1 1/2 łyżki masła, wrzucamy marchewkę i cebulę, wkładamy kurczaka i aromatyczny bukiet, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na silnym ogniu ok. 15 minut, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Odkrywamy, zdejmujemy słoninę, skrapiamy koniakiem, w którym moczyły się rodzynki, i chwilę trzymamy w cieple. Przed podaniem kroimy na porcje, polewamy sosem z pieczenia.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *