Składniki
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- łyżka soku z cytryny
- sól
- 100 g słoniny
- marchewka
- duża cebula
- gałązka świeżego tymianku
- 3-4 gałązki natki pietruszki
- listek laurowy
- 3 łyżki masła
Farsz:
- 250 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g wątróbki z kurczaka
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki koniaku
- 50 g czerstwego pszennego chleba bez skórki
- 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- jajko
Przygotowanie
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą i sokiem z cytryny, zostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu. Schłodzoną mocno słoninę kroimy na cieniutkie plasterki, obraną marchewkę i cebulę w kostkę.
Przygotowujemy farsz: umyte rodzynki zalewamy koniakiem, a chleb mlekiem i zostawiamy na kilka minut. Wątróbkę siekamy, łączymy z odciśniętym chlebem, osączonymi rodzynkami, orzechami, solą i pieprzem, wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy masę. Nadziewamy kurczaka, zaszywamy, owijamy plasterkami słoniny, owiązujemy nitką. Aromatyczny bukiet (tymianek, pietruszkę, liść laurowy) owiązujemy gazą. W brytfannie topimy1 1/2 łyżki masła, wrzucamy marchewkę i cebulę, wkładamy kurczaka i aromatyczny bukiet, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na silnym ogniu ok. 15 minut, przykrywamy folią i pieczemy ok. 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Odkrywamy, zdejmujemy słoninę, skrapiamy koniakiem, w którym moczyły się rodzynki, i chwilę trzymamy w cieple. Przed podaniem kroimy na porcje, polewamy sosem z pieczenia.