Składniki
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- 30 g margaryny
- pieprz
- sól
Nadzienie:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 cebule
- 30 g margaryny
- żołądek i wątróbka z kurczaka
- jajko
- łyżeczka siekanej natki pietruszki
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Cebule i żołądek kurczaka drobno posiekać, dusić 10 minut na margarynie, dodać mielone mięso i posiekaną wątróbkę, jajko, posiekaną natkę, tymianek, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól i starannie wymieszać. Kurczaka nadziać farszem, zaszyć otwór. Posmarować tłuszczem, oprószyć solą i pieprzem, wstawić w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika na godzinę. Podzielić na porcje, podawać z ziemniakami lub ryżem i zieloną sałatą.