Kurczak nadziewany mięsem

Składniki

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 30 g margaryny
  • pieprz
  • sól

Nadzienie:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 30 g margaryny
  • żołądek i wątróbka z kurczaka
  • jajko
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Cebule i żołądek kurczaka drobno posiekać, dusić 10 minut na margarynie, dodać mielone mięso i posiekaną wątróbkę, jajko, posiekaną natkę, tymianek, szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól i starannie wymieszać. Kurczaka nadziać farszem, zaszyć otwór. Posmarować tłuszczem, oprószyć solą i pieprzem, wstawić w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika na godzinę. Podzielić na porcje, podawać z ziemniakami lub ryżem i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *