Kurczak na słodko z bananami

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 pomarańcze
  • 1 l wywaru (może być z kostki rosołowej)
  • 4 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Przygotowanie

Rodzynki zalać szklanką wody i odstawić.

Mięso pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na maśle (wystarczy smażyć przez ok. 2 minuty).

Do wywaru dodać miód i zagotować.

Cukier rozpuścić w odrobinie wody (by się skarmelizował) i dodać do wywaru.

Wymieszać.

Mięso, rodzynki, pokrojone w kostkę ananasy, brzoskwinie oraz pomarańcze zalać przygotowanym wcześniej wywarem.

Mąkę wymieszać z 4 łyżkami wody i dodać do przygotowanej potrawy, na koniec dodać przyprawy.

Całość jeszcze raz zagotować.

Banany pokroić w plastry, ułożyć je na talerzu z gotowym do podania daniem.

Najlepiej smakuje z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *