Składniki
- kurczak (około 1 kg)
- 2 pory (tylko biała część)
- 1-2 łyżeczki przyprawy chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżki glutasoli lub 1 1/2 łyżeczki „Vegety” lub „Jarzynki”
- 2 1/2 szklanki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki wrzątku
Przygotowanie
Kurczaka podzielić na 12 -16 kawałków, natrzeć 2 łyżeczkami sosu sojowego i 1/2 łyżki alkoholu, odstawić na godzinę.
Wypłukane pory przeciąć wzdłuż na 4 części, każdą pokrajać na 3-4 cm kawałki.
Olej wlać na głęboką, gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie), wybrać, osączyć, odstawić.
Olej zlać z patelni zostawiając 2-3 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu, wsypać pory, mieszając smażyć na złoty kolor, wsypać przyprawę chilli, zamieszać, wlać 2 szklanki wrzącej wody, przyprawić pozostałym sosem sojowym i alkoholem, glutasolą lub substytutem i cukrem, włożyć kawałki kurczaka, przykryć, dusić do miękkości około godziny.
Podawać natychmiast (jako danie główne), z ryżem.