Kurczak na ostro z porami

Składniki

  • kurczak (około 1 kg)
  • 2 pory (tylko biała część)
  • 1-2 łyżeczki przyprawy chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki glutasoli lub 1 1/2 łyżeczki „Vegety” lub „Jarzynki”
  • 2 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki wrzątku

Przygotowanie

Kurczaka podzielić na 12 -16 kawałków, natrzeć 2 łyżeczkami sosu sojowego i 1/2 łyżki alkoholu, odstawić na godzinę.

Wypłukane pory przeciąć wzdłuż na 4 części, każdą pokrajać na 3-4 cm kawałki.

Olej wlać na głęboką, gorącą patelnię, mocno rozgrzać na dużym ogniu, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie), wybrać, osączyć, odstawić.

Olej zlać z patelni zostawiając 2-3 łyżki, rozgrzać na dużym ogniu, wsypać pory, mieszając smażyć na złoty kolor, wsypać przyprawę chilli, zamieszać, wlać 2 szklanki wrzącej wody, przyprawić pozostałym sosem sojowym i alkoholem, glutasolą lub substytutem i cukrem, włożyć kawałki kurczaka, przykryć, dusić do miękkości około godziny.

Podawać natychmiast (jako danie główne), z ryżem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *