Składniki
- 40 dag ryżu (4 torebki)
- 1 średni kurczak
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 3 łyżki margaryny lub masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka warzywnej przyprawy typu
vegeta - sól,pieprz
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy, dokładnie osaczyć. Kurczaka podzielić na 8 porcji, umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą warzywnej przyprawy i obrumienić na łyżce tłuszczu. Zalać 2h szklanki octu, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut (można podłożyć płytkę ochronną). Wyjąć mięso, a do sosu dodać resztę octu i wino, gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać pozostały tłuszcz i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości ostudzonego sosu, podgrzewać, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawić do smaku. Na półmisek wyłożyć ryż, na nim rozłożyć porcje kurczaka, polać sosem i posypać posiekaną zieleniną.