Kurczak na kwaśno

Składniki

  • 40 dag ryżu (4 torebki)
  • 1 średni kurczak
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka warzywnej przyprawy typu
    vegeta
  • sól,pieprz
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia)

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy, dokładnie osaczyć. Kurczaka podzielić na 8 porcji, umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą warzywnej przyprawy i obrumienić na łyżce tłuszczu. Zalać 2h szklanki octu, przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut (można podłożyć płytkę ochronną). Wyjąć mięso, a do sosu dodać resztę octu i wino, gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać pozostały tłuszcz i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości ostudzonego sosu, podgrzewać, mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje, doprawić do smaku. Na półmisek wyłożyć ryż, na nim rozłożyć porcje kurczaka, polać sosem i posypać posiekaną zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *