Kurczak marynowany w cytrynie

Składniki

  • 4 udka lub 1 cały kurczak
  • oliwa
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Na marynatę:

  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • oliwa

Przygotowanie

Kurczaka podzielić na kawałki.

Przygotować marynatę: sól utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać łyżkę oliwy, starty imbir oraz sok z cytryny.

Z umytej cytryny zetrzeć trochę skórki, którą także dodać do marynaty.

Wszystko wymieszać.

Na końcu wymieszać z pianą ubitą z 2 białek.

Gotową marynatą posmarować kawałki kurczaka.

Odstawić na 30 minut.

Piec w piekarniku pod umiarkowanie gorącym grilem około 30 minut.

Podać z cząstkami cytryny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *