Kurczak faszerowany kukurydzą

Składniki

  • 1 kurczak (12 kg) z podrobami
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 mała zielona papryka
  • 10 zielonych oliwek
  • 4 liście zielonej sałaty
  • 50 g metki
  • 1/2 filiżanki białego wina
  • 3/8 l bulionu z drobiu
  • 100 g gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu

Przygotowanie

Kurczaka umyć i osuszyć.

Serce i wątróbkę posiekać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.

Oliwki i paprykę pokroić w kostkę.

Liście sałaty drobno pokroić.

Metkę podsmażyć na maśle.

Dodać oliwki , paprykę i liście sałaty, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z ognia, zmieszać z kukurydzą i jajkiem.

Kurczaka nadziać farszem, zaszyć, posmarować olejem i piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny.

Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i razem z podrobami podsmażyć na maśle.

Oprószyć mąką, podlać winem i bulionem, gotować 30 minut.

Sos przetrzeć przez sitko, zagotować ze śmietaną i podawać do kurczaka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *