Składniki
- 1 kurczak (12 kg) z podrobami
- 2 puszki kukurydzy
- 1 mała zielona papryka
- 10 zielonych oliwek
- 4 liście zielonej sałaty
- 50 g metki
- 1/2 filiżanki białego wina
- 3/8 l bulionu z drobiu
- 100 g gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta białego pieprzu
Przygotowanie
Kurczaka umyć i osuszyć.
Serce i wątróbkę posiekać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Oliwki i paprykę pokroić w kostkę.
Liście sałaty drobno pokroić.
Metkę podsmażyć na maśle.
Dodać oliwki , paprykę i liście sałaty, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z ognia, zmieszać z kukurydzą i jajkiem.
Kurczaka nadziać farszem, zaszyć, posmarować olejem i piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny.
Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i razem z podrobami podsmażyć na maśle.
Oprószyć mąką, podlać winem i bulionem, gotować 30 minut.
Sos przetrzeć przez sitko, zagotować ze śmietaną i podawać do kurczaka.