Kurczak duszony w miodzie

Składniki

  • 1 1/2 – 2 kg kurczak
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oleju
  • 6 plasterków imbiru lub 3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 1/2 szklanki wywaru rosołu lub wody
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 – 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki

Przygotowanie

Kurczaka podzielić na 30 małych cząstek.

Natrzeć solą, czosnkiem (i imbirem w proszku), odstawić na 2-3 godziny.

Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać plasterki świeżego imbiru (imbir w proszku dodajemy do mięsa), mieszając smażyć 30 sekund.

Dodać kawałki kurczaka, mieszając smażyć w oleju 5 minut na dużym ogniu, olej zlać z patelni.

Polać kurczaka wywarem, sosem sojowym i alkoholem, posypać cukrem, zagotować na dużym ogniu, mieszając gotować 2 minuty, przykryć, trzymać na dużym ogniu 10 sekund.

Odkryć, kawałki kurczaka obrócić w sosie, dalej gotować na dużym ogniu aż zostaną 2-3 łyżki lepkiego płynu, mięso obracać kilkakrotnie w sosie.

Polać miodem, kawałki kurczaka obrócić.

Podawać natychmiast.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *