Składniki
- 1 1/2 – 2 kg kurczak
- 5 łyżek płynnego miodu
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
- 6 plasterków imbiru lub 3 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 1/2 szklanki wywaru rosołu lub wody
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 3 – 4 łyżki sosu sojowego
- 1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie)
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina lub czystej wódki
Przygotowanie
Kurczaka podzielić na 30 małych cząstek.
Natrzeć solą, czosnkiem (i imbirem w proszku), odstawić na 2-3 godziny.
Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać plasterki świeżego imbiru (imbir w proszku dodajemy do mięsa), mieszając smażyć 30 sekund.
Dodać kawałki kurczaka, mieszając smażyć w oleju 5 minut na dużym ogniu, olej zlać z patelni.
Polać kurczaka wywarem, sosem sojowym i alkoholem, posypać cukrem, zagotować na dużym ogniu, mieszając gotować 2 minuty, przykryć, trzymać na dużym ogniu 10 sekund.
Odkryć, kawałki kurczaka obrócić w sosie, dalej gotować na dużym ogniu aż zostaną 2-3 łyżki lepkiego płynu, mięso obracać kilkakrotnie w sosie.
Polać miodem, kawałki kurczaka obrócić.
Podawać natychmiast.